Kuhinja poljska – uvod

Komplicirana povijest Poljske ostavile je vidljive tragove također i u poljskoj kuhinji. Možemo u njoj naći utjecaji: turske, mongolske, rusinske, njemačke, francuske, talijanske i židovske. Razlikuje se također zbog regija np:

Kuhinja wielkopolska, sa černinom (juha od krvi iz patke), *parzybrodom (juha od kelja),  gzikom (bijeli sir sa mladim lukom) ili kolačem za dan sv. Martina (rogal swietomarcinski)

Kuhinja pomorska, sa sleđom na Bismarkov način  (sledz marynowany Bismarka), *krupnikom (gusta juha od variva i kaše), jelom od guske (polgesek)

Kuhinja śląska, za koju tipične jela su: karminadle (jelo od mljevene svinjetine), žur  (juha od prženog raženog brašna), kluski slaskie (njoki od krumpirovog brašna)

Kuhinja galicyjska, slična sa kuhinjom Zagreba, jer Galicija isto je bila dio austrougarske. Jede se tamo: gulaš, golabki (vrsta sarme), *barszcz (juha od cikla), ruskie pierogi (piroge sa nadjevom od krumpira i bjelog sira), *piszinger (torta od vafla)

Jedne od najpopularnijih jela poljskoj kuhinji su: piroge, kluski, golabki (sarma), kotlet *schabowy (bečki odrezak ali od svinjetine),  bigos (jelo od kiselog kupusa i kobasice), galareta (hladetina), krokiety (vrsta slanih palačinka s nadjevom od mesa ili kupusa). Jako popularne su juhe (od rajčica, od kiselog krastavca, od gljive, od graha).

Tipične poljske slatkiše su: pierniki (medenjaci), pite od sira, makowiec (štrukla s makom), pite od dizanog tijesta (babka, štrukla), paczki (krafne ili pokladnice) te faworki (kroštule).

Ako želite upoznati bolje poljsku kuhinju, probajte naše recepte!

Dobar tek!!

 

*parzybroda – čitaj: pažibroda
* krupnik – pazi! u Poljskoj isti naziv ima slatka vodka (40% alkohola)
*barszcz – čitaj: baršč
*piszinger – čitaj: pišinger
*schabowy – čitaj: shabovy

krokietKrokiety (foto. za SmakiZycia)

pierogi-ruskiePierogi (foto za Codogara.pl)

bigosBigos (foto FoodMag.pl)

piszingerPiszinger (foto. za RedHead Cooking)

rogale_swietomarcinskie2Rogal swietomarcinski (ArtKulirania.pl)